Hradné remeselné dielne

Naučte si základy kováčskeho remesla, vytočte si na hrnčiarskom kruhu vlastnú nádobu a pripravte stredovekú hostinu v čarovnom prostredí hradu.

Túto sezónu na hrade Beckov otvárame tri dielne, ktoré vám pomôžu nahliadnuť do krás remeselnej práce a stredovekého kulinárskeho umenia.

Kováčska dielňa

Cestujte s nami v čase a objavte niečo nové. Na jednorazovom 3,5 hodinovom kurze kováčskeho remesla si v júnové štvrtky osvojíte základy kováčskych postupov v dobovej vyhni priamo na hrade s  kováčom.

  • Termíny: 2.6., 9. 6. a 16.6 od 17:00 na hrade Beckov
  • Počet účastníkov: 2 – 4 osoby
  • Cena: 80 €/lekcia

Hrnčiarska dielňa

Dotknite sa stáročnej tradície remeselného majstrovstva pri tvorbe keramiky.

Na hrnčiarskom kurze si pod vedením hrnčiarky vždy v pondelok osvojíte základy točenia na hrnčiarskom kruhu – kopacom alebo elektrickom – a zdobenia keramiky, ako aj glazovania. Kurz bude pozostávať z troch hodín točenia na kruhu a dekorovania (je len na vás, či sa budete chcieť zúčastniť všetkých troch alebo len niektorého z nich) a jednej, poslednej, hodiny glazovania pre všetkých účastníkov kurzu.

  • Termíny: 13.6., 20.6., 27.6. a 11.7. od 16:00 do 19:00
  • Počet účastníkov: 3 na každú lekciu, posledná pre všetkých spoločne
  • Suma: 50 €/lekcia

Zážitkové varenie – stredoveká kuchyňa

Strávte letný štvrtkový večer na hrade a vráťte sa tak k hodovným stolom hradného pána Beckova.

Netradičný kurz varenia pre tých, ktorí chcú uhorskú stredovekú kuchyňu 14. – 15. storočia nielen ochutnať, ale najmä zažiť a dobre sa pritom zabaviť.

Vráťte sa do dôb Stibora zo Stiboríc spolu s kulinárskym umením víťazov festivalu dobovej kuchyne, združenia živej histórie Via Castrum. Počas večera, odetí v dobových kostýmoch, sa naučíte pripravovať mäso, placky a omáčky podľa dobových receptov a postupov v stredovekej kuchyni. Za sprievodu dobovej hudby a pod dohľadom šéfkuchárov, ktorí sa radi podelia o svoje vedomosti a historky o tom, ako sa pred viac ako päťsto rokmi varilo a jedlo. Večer bude zakončený hradnou hostinou plnou veselia a veríme že aj dobrého jedla.

Variť sa budú kurence mladé uhorským obyčajom, placky a slivková omáčka a na záver vás čaká aj drobné prekvapenie.

  • Termíny: 7.7. 21.7. 28.7. od 17:00
  • Počet účastníkov: 10 (variť sa bude v pároch)
  • Suma: 80 €/osoba

Ak sa chcete ktoréhokoľvek z kurzov zúčastniť, neváhajte nám napísať na mailovú adresu kultura@hrad-beckov.sk.

V prípade veľkého záujmu bude možné pridať ďalšie termíny. Podobne, v prípade nenaplnenia kurzu si hrad Beckov vyhradzuje právo kurz odvolať.

Hradné zvesti

Hradné brány sú v OKTÓBRI pre verejnosť otvorené utorok až piatok od 10.00 do 17.00 a 09:00 do 17:00 počas víkendov (posledný vstup o 16.30). Viac informácií o otváracích hodinách v časti INFO o hrade.

UZAVRETÁ VSTUPNÁ VEŽA
Strážna veža (objekt č. 2), v ktorej sa nachádza pokladňa, je z technických príčin uzavretá. Žiadame vás, aby ste do jej priestorov nevstupovali. Ďakujeme za vaše porozumenie.

Západný palác
V roku 2022 budú prebiehať rekonštrukčné práce v západnom paláci.

Hrad je pre návštevníkov otvorený v bežnom systéme. Počas víkendov sa návštevníci dostanú k hradnej studni a drakovi Blundusovi. Počas celého týždňa môžu navštíviť priestory hradnej kaplnky, severného paláca, donjonu, stredného a dolného hradu.

Na hrade sú sociálne zariadenia, bufet ako aj suveníry.